Gehoorverlies: waarom het belangrijk is dat je er iets aan doet

Als je last hebt van slechthorendheid of gehoorverlies, dan kan dat je dagelijks leven flink in de weg zitten. Het kost veel moeite voor het lichaam en de geest om alle geluiden en impulsen om zich heen te kunnen verwerken als het gehoor weg valt. Sommige mensen krijgen hier op latere leeftijd ineens last van, anderen zijn ermee geboren. Dankzij de geavanceerde technieken op het gebied van gehoorapparaten kun je als slechthorende gelukkig prima deelnemen aan het dagelijks leven zonder je een buitenbeentje te hoeven voelen!

Geavanceerde technologie

Als het op technologie aan komt, gaan we er elk jaar weer meer op vooruit. De laatste jaren is de ontwikkeling van technologie en gadgets steeds geavanceerder en is er meer mogelijk. Dit is ook het geval voor gehoorapparaten. Een aantal jaren terug waren gehoorapparaten nog redelijk groot en zichtbaar voor anderen, bovendien werkten ze niet altijd even optimaal. Maar tegenwoordig worden ze steeds kleiner, en kunnen zelfs degenen met ernstig gehoorverlies de geluiden om hen heen weer verwerken met behulp van deze geavanceerde technieken. Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen beschikbaar, afhankelijk van de mate van slechthorendheid.

Verschillende soorten hoortoestellen

Zo bestaan er tegenwoordig gehoorapparaatjes die zo klein zijn dat ze in je oor zitten en dus haast niet zichbaar zijn. Ook zijn er oplaadbare hoortoestellen voor wie niet zo goed is in het verwisselen van batterijen. En tegenwoordig zijn de moderne hoortoestellen uitgerust met technologie dat communiceert met bijvoorbeeld je smartphone en je televisie. Zo worden bijvoorbeeld telefoongesprekken, muziek en het geluid van televisie programma's naar het hoortoestel verzonden, zodat je dit allemaal in je oor kunt horen en dus prima kunt verstaan.

Slechthorendheid en de kwaliteit van je leven

Zodra je merkt dat er gehoorproblemen bij je optreden, is het belangrijk dat je hier meteen iets aan doet. De kwaliteit van je leven kan er namelijk flink onder gaan lijden. Zo kost het je hersenen bijvoorbeeld ineens veel meer moeite om geluidsimpulsen te verwerken, waardoor er vermoeidheid kan optreden. Daarnaast kan het ook een flinke dosis onnodige stress met zich meebrengen, want hoe frustrerend is het als je ineens geluiden uit bijvoorbeeld de televisie of de deurbel niet meer hoort? En ook voor je omgeving kan het vermoeiend zijn als ze tijdens gesprekken hun stem moeten verheffen om zich verstaanbaar te kunnen maken.

Je gehoor wordt er niet beter op

Voor mensen die niet met slechthorendheid zijn geboren, kan het soms lang duren voordat ze hun gehoor laten checken en er iets aan doen. Daardoor lopen sommige mensen jarenlang met slechthorendheid. Maar dit moet je juist niet doen! Zodra er gehoorverlies optreedt, dien je er zo snel mogelijk werk van te maken. Want hoe kleiner de schade is, hoe minder moeite het kost hier iets aan te doen. Bovendien word je gehoor alleen maar slechter als je niet meteen ingrijpt. Hoe langer je met gehoorproblemen rond loopt, hoe erger het wordt