Tilliften: wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende tilliften in omloop, en niet voor iedereen is duidelijk wat nu de verschillen zijn en welke tillift in welke situatie de beste keuze is. Ga je voor een mobiele of een vaste variant? En welk soort lift past bij welk soort cliënt? 

Het liefst aan het plafond

In de regel zijn er twee soorten tilliften beschikbaar, als je kijkt naar de manier waarop deze worden aangestuurd. Het gaat hierbij om mobiele tilliften, die volledig los staan en zo van de ene naar de andere ruimte kunnen worden gereden, en vaste tilliften, plafondliften over het algemeen, die zich min of meer vast in een specifieke ruimte bevinden.

Alhoewel mobiele tilliften praktisch lijken te zijn, je kunt ze tenslotte door een heel gebouw verplaatsen, valt het comfort en werkgemak in de praktijk vaak tegen. De zorgverlener wordt met dit soort liften vaak zwaarder belast dan nodig is, en ook voor de cliënt is het vaak niet de meest comfortabele keuze. Om deze redenen wordt er binnen instellingen meer en meer gekozen voor plafondliften. Zeker omdat deze ook steeds mobieler worden.

Een plafondlift is prettig voor de zorgverlener, omdat het het systeem is dat hier al het werk doet. Ook voor de cliënt is het een snelle, comfortabele en betrouwbare manier om verplaatst te worden. Voorwaarde is uiteraard wel dat er in de ruimte waar de lift gebruikt gaat worden een rails aanwezig is, waar de lift aan bevestigd zit.

Een plafondlift is in principe een vast systeem, de rails blijft altijd aanwezig, maar valt wel mobieler te maken door te kiezen voor flexibele tilliften. Hierbij kan de tilcassette worden losgekoppeld, en in verschillende kamers die van rails voorzien zijn gebruikt worden. Ideaal wanneer niet in iedere ruimte continue een tillift aanwezig hoeft te zijn, bijvoorbeeld door een grote verscheidenheid aan cliënten.

Actief of passief?

Een andere manier om tilliften in te delen, is door te kijken of deze actief of passief moet zijn. 

Een actieve tillift is er voor cliënten die zelf deel kunnen nemen aan de verplaatsing, maar daar wel hulp en ondersteuning bij nodig hebben. Het opstaan is voor hen lastig, maar staan kunnen zij wel. Actieve tilliften helpen hen overeind, en kunnen worden ingezet om de sta-functie verder te oefenen.

Een passieve tillift is er speciaal voor cliënten die deze sta-functie niet hebben, en zelf niet kunnen deelnemen aan een verplaatsing. De cliënt ligt of zit tijdens de verplaatsing in een tilband, en wordt zo van de ene naar de andere plek gebracht, bijvoorbeeld van het bed naar de rolstoel.